Problemele femeii

    Statutul femeii in societatea romaneasca este cam trecut cu vederea. Rare sunt cazurile in care se impune in societate, in viata profesionala, ba chiar uneori umilinta femeii porneste din familie prin agresare verbala sau chiar fizica. Din pacate agresiunea fizica este adoptata din ce in ce mai des in familiile din Romania, mai ales in zona rurala, mai ales de barbati. Intr-adevar exista si cazuri in care barbatii sunt agresati de femei, dar sunt mai rare. Din pacate majoritatea cazurilor au dus mai devreme sau mai tarziu la MOARTEA VICTIMEI. Femeia nu stie sa-si apere drepturile sociale, considera, dintr-o mentalitate gresita, indoctrinata de parinti si stramosi, ca trebuie sa stea alaturi de un sot care o agreseaza din cand in cand, iar acest lucru se intampla in cele mai multe din cazuri din cauza principalului viciu al barbatilor: ALCOOLISMUL. Nu pot nega ca nu exista si femei pasionate de acesta. 
O femeie care nu stie sa lupte pentru ce vrea in viata sau este in fiecare zi convinsa verbal sau fizic ca nu este buna de nimic. Saracia si educatia primita de la parinti o impiedica sa se gandeasca foarte bine ca nu are decat o singura viata si ca nimeni nu este stapan pe viata ei decat Dumnezeu. 
In Romania se pune foarte putin accent pe descoperirea sinelui, pe dezvoltare personala, exista o mentalitate bonavicioasa si anume ca o persoana sa nu incerce sa faca mai mult decat este nivelul familial, local sau social, de fapt substratul acestei gandiri este ca acea persoana se va schimba si prin schimbarea atitudinii ei, si nu numai, va atrage ca un magnet si alte persoane sa se schimbe, iar pentru societatea romanesca este foarte greu de acceptat schimbarea, mai ales de mentalitate si mai ales cand este influentata de probleme legate de alcoolism, droguri sau mai grav psihice care cer ingrijire de specialitate.
Femeia are foarte multe indatoriri obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca cu succes: FIICA, FEMEIE, PRIETENA, SOTIE, CASNICA, MAMA SI UN JOB. Ei…bine o femeie trebuie sa faca fata tuturor acestor provocari carora li se adauga gasirea de solutii pentru probleme adiacente: bunastarea financiara si sociala a familiei, educatia copiilor si uneori a ei insisi si a sotului, seninatate psihica, conditie fizica macar acceptabila, gestionarea treburilor casnice in asa mod in care se poate ocupa si de copii si ultima parte dar nu cea din urma: un job care de cele mai multe ori ocupa o mare parte din timp. Pentru toate acestea este foarte necesara o VIATA LINISTITA, ECHILIBRATA! Acesta este un IDEAL si dupa cum spuneam in randurile de mai sus exista foarte multe cazuri in care nu se regaseste acest ideal.
O femeie este fericita cand poate indeplini toate aceste lucruri cu succes, dar si cand mai are un gram de timp si pentru nevoile personale.  Sa fim seriosi nu ma refer neaparat la machiaj, saloane de orice tip, ci ma refer la momentele de reculegere, de relaxare. Acele momente practic nu exista pentru o familie in care exista numai stres, certuri si batai.
De-a lungul istoriei avem cazuri in care femeie au avut succes in afaceri, au avut si au functii in stat, sunt femei rationale, echilibrate, care au dovedit ca se poate si ca mentalitatea incepe sa se schimbe, ma refer la faptul ca se considera ca barbatul este superior femeii.
Discriminarea femeii este inca o realitate. Nu in toate tarile, nu in toate domeniile – ci in majoritatea. Femeile continua sa fie victime ale violentelor domestice, ale tabuurilor religioase sau culturale si ale discriminarii la locul de munca. O femeie care-si doreste un copil este considerata de multe ori incapabila de a detine o functie de conducere. Rezultatul este un sistem in care putine femei se bucura de mobilitate pentru a-si construi o cariera. S-a ajuns ca ele sa fie excluse din domeniile competitive in care exista perspective unei angajari. Femeile se implica in sfera decizionala mult mai puternic, iar existenta unui copil nu le impiedica sa-si formeze o cariera, mai ales cand activitatea prestata, conditiile de munca si de salarizare sunt deosebite.
Motivatiile principale la locul de munca sunt, pentru femeia din Romania, posibilitatea de a fi un ajutor direct pentru ceilalti si sansa de a castiga foarte multi bani, precum si de avansare si afirmare. In plus, din ce in ce mai multe romance vad in ocupatia de casnica un sentiment de nerealizare, preferand activitati profesionale inalte, in domeniul afacerilor si chiar al politicii.  Daca in ceea ce priveste cariera mentalitatea e in schimbare, se pare ca in ce priveste viata de cuplu femeile sunt inca tributare unor mentalitati care nu intotdeauna le sunt de folos. 
Eu as spune ca femeile ar trebui sa se cunoasca si sa invete sa fie ele insele. Sa invete sa iubeasca, dar mai ales sa se iubeasca pentru ceea ce sunt sau au realizat in viata, sa invete cum sa scape de imaginea pe care barbatii au asezat-o asupra lor, de milenii. Probabil ca ele, femeile care ar face asta, ar fi foarte buni conducatori la locul lor de munca, probabil ar putea conduce aceasta lume mai bine – cred ca ar fi mai multa bucurie, pace, armonie.

Comentarii

Postări populare